Tuesday, August 2, 2011

TUTORIAL CANTIKKAN SCROLL BAR BAGI JADI COLOUR ATAU GAMBAR

ASSALAMUALAIKUM ! kehkeh bukan lah nak jadi blog tutorial tapi sebab nak puaskan nafsu   harapan yang telah ditanya beberapa penduduk bumi kat fesbuk den.
 serious menda ni senang yang amat . pastu rasanya tak memberatkan belog kot . kalao yg berat tu mesi pakai berokband =..= act aku pon bukan nya terror sangat nak buat code sendiri so aku berpandukan code dari  mak incik kerana manisnya epal ni :) mintak halal la ye nak spread the love nih :p

*asal mukaddimah je mesti nak panjang berjela =='


sila amek pensil amek pemadam dan buku nota pastu letak kat tepi . kita tak gunakan menda tuh . kita guna intenet je okay anak-anak ? =.= oh ya menda alah ni hanya sesuai untuk google chrome sahaja katanya .

memula mesti lah pergi dekat port ini

Dashboard-Design-Edit html-Tick Expand Widget Templates

Cari code ini ]]></b:skin>


Step 2

Copy code kat bawah ni pastu letak DEKAT ATAS CODE  ]]></b:skin>

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

yang hijau tu untuk colour background dia
yang biru tu plak untuk colour scroll bar tu plak .
untuk code html colour boleh klik sini 

pastu kalao nak guna gambar plak boleh lah tukarkan 
background-color: #F2F5A9;  kepada

background-image:url(URL BACKGROUND ANDA);

kalao nak letak border plak bolehlah tambahkan code bawah ni selepas code border-radius: 10px;
border: 1px solid #000000;

Cuba preview.. Kalau tak ada error, boleh la tekan button save tempalte sesuka hati bagai pelangi :p

sebelum tu korang tao tak apa itu scroll bar ? tolong buat2 paham apa yang aku ajar nih T_T tak paham baru tanya eh eh . jgn memalu . 

sila gelak lepas baca.

6 comments:

Atia Qistina said...

thanx...=)

gedek! said...

Thanks!

(sumpah uncle tak paham)

UNA budak BAEQ said...

@Atia Qistina wc

UNA budak BAEQ said...

@gedek! HAHA dah agak dah .

uncle tutorial ni untuk gegurl gegurl yang suka mencantikkan blog dorang. kehkeh

JIJI YU said...

aku nak jadi gegurl jugak le

UNA budak BAEQ said...

@JIJI YU jadik le jadik le . boleh kita gegedik bersama :p

sepatah dua kata

apesal.com