Thursday, June 2, 2011

ANTARA KEGIATAN BERMORAL KETIKA BERMUSAFIR YANG BOLEH DI PRAKTIKKAN

motif ?
lebih bermoral dari kegiatan melepak pavi bersama adinda memilo evans *nak jugak pomot nama budak kurang kasih sayang nih* eh nak jugak cakap , cuba korang refresh page budak tak cukup matang yang tak bermoral nih mesti jumlah like akan bertambah . ni lah namanya spread the love *pfftt

okay okay setop bab adinda , kita sambung balik topik utama hari ini . bab kekanda plak . ngehngeh . selalunya dalam kereta ataupon bus ataupon sebarang jenis bentuk kenderaan yang hangpa naik masa nak p jalan2 apa yang hangpa selalu dok buat ? tak buat apa ? bagus betol jadi robot .
selalu kalao aku dalm kereta dalm perjalanan yang agak jauh , perjalanan yang walaopon luas pemandangan aku akan buat benda macam kat bawah nih .

muka excited dan bekal makanan
- masuk2 je dalam kereta buat muka excited ^_^ <---- muka excited . tapi kalao setakat nak pergi pasar tak payah la nak buat muka excited pulak .

-bercamwhore macam muka kita fotogenik sengsorang atau bersama family tersayang. bila dah dapat 2 3 ratus keping gambar . dah boleh stop ye . buat aktiviti lain plak .

-kalao dulu time kanak-kanak comel selalu main cari-cari benda yang ada kat luar kereta . contoh macam cari benda yang ada huruf a kena cepat2 bagi benda yang bermula dari huruf a . kena la cepat2 kan ke kereta berjalan . nanti tak sempat nak cari . ataupon bagi nama benda kena cepat2 cari kat mana benda tuh .rasa cuak je kan nak cari benda tuh macam kena hukuman gantung plak kalao tak dapat cari =.=

-baru je beberapa minit bertolak dah mula minta makanan , nak makan tu lah nak kunyah ni lah . saja jeh nak nyusahkan ibu amek bekal . sebab tuh kalao nak p mana-mana je mesti bawak bekal . perut anak-anak dia semua tak leh tahan lapar . asyik nak kunyah je .

tugas copilot adalah menyuapkan makanan dan menemani driver dari mengantuk
- bila singgah stesen minyak je , kalao tak serbu kedai memang tak sah . setiap kali turun pegi tandas ke ayah isi minyak ke mesti nak jugak turun beli itu ini . kalao ka RNR tuh wajib turun. bekal mana cukup nak tampung perut gergasi kitorang . kadang-kadang bila dah terlalu kerap masuk kedai kat stesen minyak ngan rnr sampai dah tak tahu nak beli apa ,last2 nak jugak beri sumbangan kat pam minyak tuh amek lah coklet 2 3 ringgit . pastu blah . dalam kereta penuh saja dengan makanan . sampai ayah aku pening nak makan apa.

- yang ni aktiviti paling meriah sekali .TIDUR ! . kadang-kadang tak sampai setengah jam kereta berjalan pon dah mula ambil posisi masing-masing nak tidor . bantal kecil mula-lah pakat-pakat nak berebut . yang tepi tingkap paling best . boleh lentok dengan bahagia . yang posisi belakang sekali kalao kereta ala-ala mpv lagi syiokk . boleh tidor baring kalao tak ada orang ket sebelah .

-bila dalam kereta ada sesetengah manusia yang cepat mabuk dan pening-pening macam aku lah . sebab tuh asyikk tidorrr aja . bila ibu suruh baca buku dandan cakap pening nak tidor tak leh baca buku nanti nak muntah . hurr untuk mengelakkan lagi banyak alasan beliau suruh tidor jeh .

-dalam kereta tak macam dalam bilik . nak tidor kena cari posisi yang betul2 tak akan buat kita punya tengkuk lenguh atau teleng. makanya kejap paling kot sini kejap paling kot sana . kejap kaki naik atas kejap kaki terkangkang . ini semua dinamakan 30 aksi ketika tidur dalam kereta. cuba google ada tak .



- kalao dah bosan tido mula lah amek camera snap gambar itu ini . pastu usha kereta sebelah , bila ada mamat nsem bawak kereta mula lah buat muka ala-ala sopan lemah lembut *bukan aku* =..=

- bosan lagi ? carik makanan yang berterabur dalam kereta tuh makan lah tanpa henti sampai kembung perot.


cer teka ini apa ? ngehngeh 


korang selalu dalam kereta dok buat apa jeh ?
mesti main gameeeee je kan bebudak zaman sekarang nih .

whoaaaa hari ayah nak dekat ? ayah yang paling hebat !
sila gelak lepas baca.

3 comments:

za said...

hahah.. macam2

by Zent said...

salam kenalan dari blog shahzone...
busan blog saya x brasap...tu singgah sini nyh..hak3...

Segmen Shahzone:Sertai Segmen Shahzone Lepak 50 Blog Hangit! Blog Pilihan Shahzone Akan Menerima Ruang Iklan di Blog Shahzone Secara Percuma!!!

fairuz said...

serious! gua dok dalam keta gua melantak tido je. sampai lah satu hari gua tersedar. first time balik rumah naik bas. tak tau rumah kat mane satu. terpakselah terjongol2 kat tingkap takut terlepas. HAHA :D

sepatah dua kata

apesal.com