Thursday, April 7, 2011

PEKASAM ? *alang-alang menyeluk pekasam biar sampai kenyang*


bukanlah nak cerita pasal kiah pekasam cik rozita nih tapi nak cerita aku yang  sebagai makhluk tercantik yang membesar di kampung yang aman sentosa lagi damai lagi meriah .heh
kalao aku tak suka makanan enak nih makanya aku tak tulen kampung lagi sejati lah kan . jadi wahai manusia kampung mahupon bandar aku nak tanya . pernah ke tidak makan PEKASAM ? eh eh bukan ikan masin atau kering atau ikan bilis tapi pekasam . pernah ? kalau pernah jangan lupa datang rumah masuk meminang aku ye-.- calon menantu mak aku dia nak yang kampung2 sikit . hahaha

sebetulnya aku dulu sangatlah naif dan blurr dengan makanan ala-ala kampung dan juga masakan yang dari ikan sungai nih . sebab aku tak leh tahan bau dia . konon dulu budak bandar masuk kampung la kan *choii* bila ada orang cakap ikan pekasam sumpah aku tak tao macam mana. pulun lah beliau cerita bentuk dan rasa tapi aku tetap tak tao . sampai lah aku form bapa ntah  .mak aku bawak balik beberapa peket pekasam .beli kat makcek kampung sebelah punya sebelah punya *nak kata kampung tuh kat tempat lain* memang tak boleh bau sebab er er hanyir kot . pheww belagak nok .

mari klik nak tgk pekasam
 last2 mak aku masak pastu paksa secara rela aku makan gak, rasa macam masam masin kalao nak sedap letak cili padi perghh baru sedap .ikan nih selalunya masak goreng letak bawang ngan cili padi yang banyak, tapi time tuh belagak lagi jadi tak makan sangat . heheh pastuh mak aku beli lagi berpuluh2 peket, time tuh family aku nak balik kampung kat johor . mak aku nak bagi adik bradik dia rasa pekasam penang katanya .nampak sangat beliau teruja dengan kesedapan pekasam tersebut .


habis satu kereta bau pekasam . hee tapi yang lagi terujanya semua sedara mara aku kat johor tuh kata sedap gila ikan pekasam tuh . siap setiap hari masak ikan pekasam tuh .heh lepas tuh mak aku kalao nak balik johor jeh mesti nak bawak balik pekasam nak bagi kat orang .start dari situ la aku suka makan .tapi jangan cakap lah kalao yang ada resdung kuat tuh jangan la nak makan sangat . kang gatai2 hidung lah gatai-gatai telinga lah. so nak makan boleh tapi kena pada-pada. sebab bila dah makan jangan harap nak berhenti . tambah nasi berkali-kali . fhewww memang terangkat .

taken from here

dah lama tak makan menda sedap nih . waaaa perut dah geletek2 manja nak meratah dan meramas mesra ikan pekasam nih. T____T and aku berani tanggung siapa yang pestime rasa mesti nak rasa lagi .

oh yang ini ? gila suwetttttttttttttttttt , romantiknyaaaaaa mereka =.=
nak juga nak juga *pang pang*geli usus perut

sila gelak lepas baca.

12 comments:

nub said...

layan jaa pekasam, tengah lapaq semua aku bedal. ahah

Cikya said...

pernah goreng dengan telur tak ??
kat rumah mak kadang-kadang masak camtu..sedapp jugak..
ouch, lama owh tak makan..=.='

JIJI YU said...

okay aku dah lapar..

Mish Apple said...

sedap ke? xpenah rase! lpas nie boleh ar toraii!!

Faraa Cullen XD said...

eyh , bukan berbau kerw ? haha :P

MAKCEK bukan NENEK said...

@nub hang memang pelahap .haxhax

MAKCEK bukan NENEK said...

@Cikya goreng dgn telur ??? tak pernah . sedap ke ? waaa nnt leh try tp takot jd mcm lain . huu

MAKCEK bukan NENEK said...

@JIJI YU nah aku bg angin . makan lah angin nih . heheh

MAKCEK bukan NENEK said...

@Mish Apple sedap gilohhhh heheh

MAKCEK bukan NENEK said...

@Faraa Cullen XD mmg berbau . dulu pon tak tahan tapi bila dah suka semua jd sedap . hehe

PeNgEmiS dUniA said...

sweetla sangat !

man yusoef said...

penah la makan pekasam ni...tapi jarang dpt...

sepatah dua kata

apesal.com