Friday, April 15, 2011

DEPA NAK TAMPAQ PUNGGUNG PEREMPUAN LEGGING AKU PLAK NAK TAMPAQ PEREMPUAN PAKAI JEAN KETAT (skinny)*lawan tokeyy*

ASSALAMUALAIKUM PEEPSSS . hari ni aku gembira sebab tak payah masak untuk lunch sebab ayah aku nak makan kat luaq :p ok dah tu jeh intro .sebab masih panjang lagi entry ini :DD

"Apa yang sangat memalukan kita ialah golongan Wanita Islam ini menganggap TUDUNG adalah FESYEN bukannya perintah Allah.. Maka, dengan sesuka hati, mereka menggabungkan TUDUNG dan pakaian yang HARAM kerana mahu kelihatan anggun, cantik, seksi dan bergaya.. Seriously IR tak sokong pekaian shawl sekarang ni.. Kebanyakkannya menampakkan dada.." *pheww aku pkai labuh sikit kot ^^*
selanjutanya di IZAMIR 

selepas aku membaca dan mengkaji entry-entry dari sedara izamir dan entry copypaste sedara naz suratan entry naz yg lain dalam (UPON IPIN SERIES TUH ).dan juga entry para bloggers yang sangat sayang pada wanita sebab share dan buat entry pasal legging nih .tabik lah  :p

ada rasa stim ke tengok legging comel comel nih ? ouch~~

Firman Allah dalam Surah Al-Jaatsiyah [45] : 18
"Kemudian Kami jadikan kamu berada di atas suatu syariat (peraturan) dari urusan (agama itu), maka ikutilah syariat itu dan janganlah kamu ikuti hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui."

ohh lelaki kachak sgt ke pakai skinny mahupon legging? 
memang mual lah kan tengok manusia aneh pakai legging yang konon comel . aku tak nak cakap pasal legging sebab dah ramai yang ulas pasal nih . tapi kalao pakai JEANSS ke Skinny setann keh   kan ada pulak orang nak kisahkan ? ada ke ? aku rasa sama je kot legging dengan jeans ketat nih . cuma jeans nih dia jenis berbulu sikit =.= kalau legging memang fit macam sarung nangka tuh kan . so aku rasa sama jeh jean ketat dengan legging nih . kalao korang boleh berkempen pasal isu legging why not kempen sekali pasal JEAN KETAT2 nih . sebab yang ketat-ketat itu kan haram sebab menampakkan tubuh badan *insaf aku*


memang lah duit tuh duit hampa . boleh beli skinny cantik2 comel2 malah seksiss giteww .sesiapa tertengok pasti rasa nak rogol . jadi jangan salahkan ibu mengandung kalao ada mata-mata memandang anda dengan perasaan berahi . memang lah rasa heaven bila ada mamat-mamat jalanan dok fewwitt fewwiit hampa .dok usha-usha sambil ngorat ngarot ohh terasa diri cun ye dak . pastu mula lah cakap apa pandang-pandang tao lah aku comel *padahal muka hanya Allah saja yang tahu :p 

sekarang nih kalao keluar je pergi mana-mana tak sah kalao tak nampak orang pakai ketat-ketat nih . dah jadi fesyen trend bagai . mana taknya dah dalam majalah , media semua tunjuk orang pakai fesyen yang macam tu  mesti lah ada ikutan .kalao dalam drama dan filem tu lagi lah mual kalao tengok gelagat artis yang aku tak tao lah artis malaysia ke artis barat sebab dah pakaian tuh macam nak sama je dengan jeniper lopeh atau angelinot jolie. dah semua pakai nak ketat je . dengan rambut berkaler-kaler . tu tak kira dengan makcek makcek tua yang masih rasa diri beliau tu howtt lagi . bergetah la konon lepas cucuk botoxx . 

kadang-kadang rasa macam nak emo jeh bila tengok tb rancangan yang kononnya untuk muslimah tapi bila tang pakaian sama je dengan yang tak er nak berapa muslimah . cuma pakai tudung je kot yang dia kata muslimah tuh ha . boleh plak cakap bila segmen fesyen yang sesuai di gayakan untuk muslimah bertudung siap pakai legging dengan jeans ketat nampak bontot lagi . apa ke he nyaaa ? pening lah kalao tetiba orang non muslim tengok dia kata eh macam sama je dengan pakaian aku . hurrrr dah elok-elok pakai tudung, cuba tutup dada sikit , pakai longgar2 sikit . biarlah orang kata kita tak pandai bergaya tak pandai berfesyen tapi dekat akhirat kita jugak yang bahagia . ingatlah dunia hanyalah sementara


so aku pon google apa keburukannya .jom kita lihat apa keburukan pakai seluar ketat-ketat nih :


  1. Orang yang memakai jeans terlalu ketat akan mengalami masalah pada saraf-sarafnya yang disebut maralgia paresthetica. berlaku pada masalah medis seperti, tiba-tiba tanpa sebab merasa gatal di bahagian paha.
  2. Jika daerah sensitif wanita tertutup terlalu rapat dan akan menjadi terasa hangat dan juga lembab, maka hal ini akan menyebabkan tumbuhnya bakteria dan mengakibatkan infeksi. Biasanya, daerah sekitar vagina akan terasa gatal, terkena iritasi, dan sakit. Untuk menghindari hal tersebut, hindarilah memakai seluar ketat, terutama di musim panas dan pakailah pakaian longgar.
  3. Memakai seluar yang terlalu ketat ternyata juga dapat menyebabkan pingsan, mungkin terdengar ekstrim tapi hal ini sering dialami oleh beberapa wanita. Meski korset(bekung) sudah tidak popular lagi, pakaian sejenis itu dapat mengurangi pemakainya mengembangkan paru-parunya dan hal ini akan mengakibatkan nafas terasa berat. Selain itu, akan memperkecil oksigen yang masuk ke dalam tubuh. Kategori pakaian seperti ini termasuk pakaian dalam pernikahan, bustier, dan spandek. Jika anda menikah, pastikan gaun yang anda pakai, diukur secara proposional dengan tubuh anda oleh profesional dan pilihlah bahan pakaian dalamnya yang tidak terlalu ketat.
  4. Akibat memakai seluar yang terlalu ketat juga akan menyebabkan naiknya cairan asam lambung kerana tekanan yang terlalu besar pada perut. Hal ini dapat meningkatkan tekanan di daerah abdominal yang akan menyebabkan asam lambung naik ke kerongkongan anda. Jika anda merasakan panas di bahagian perut, dada, dan tenggorokan, lalu ketika makan atau minum terasa pahit atau asam di mulut, baik longgarkan seluar dan potonglah makanan anda kecil-kecil agar mudah dicerna. (aku google cairan asam lambung tu maknanya cecair asid perut)
  5. Konstipasi seluar terlalu ketat dapat mengakibatkan masalah pada proses pencernaan. Daerah abdomen akan terasa sakit selama 2 sampai 3 jam setelah makan.
  6. Bila anda mengenakan baju dan ikatan dasi yang terlalu ketat dapat menyebabkan sakit kepala, pandangan menjadi kabur dan rasa gatal di daerah kepala, serta dapat menurunkan sirkulasi darah ke kepala dan otak.
pemakaian jean ketat juga boleh mengakibatkan kemandulan . tak kira lelaki ataupon perempuan namun masih belom ada yang betulkan nya sebab semua kajian berbeza-beza .so tak tao betul ke tidak. 

Menurut dr. Ryan Thamrin, penggunaan seluar jeans ketat pada wanita kerap menimbulkan masalah, antara lain timbulnya jamur(fungus kot), keputihan, ataupun gatal-gatal yang sangat mengganggu. Hal ini disebabkan peluh keringat yang ada didaerah itu tidak boleh keluar dengan baik dan terkumpul.
sumber : http://padangilahi.student.umm.ac.id/2010/08/12/perbuatan-baik-tidak-pernah-sia-sia/
jadi bukan kah Allah itu maha mengetahui apa yang buruk dan baiknya insan ? semua yang Allah larang pasti ada sebab nya kan ye dak .


Firman Allah :

Dan tidaklah patut bagi laki-laki mahupun perempuan mukmin, apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan suatu ketetapan dalam urusan mereka, mereka memilih pilihan lain. Barangsiapa menderhakai Allah dan Rasul-Nya, sungguh, dia telah nyata-nyata sesat.” (Q.S. Al Ahzab: 36)


aku pon bukanlah baik sangat . kengkadang pakai jugak ketat-ketat walaopon mak bapak piat telinga sebab pakai ketat . nak jugak aku pakai tak serik2. dasar manusia lagi dilarang lagi nak buat . heheh
peringatan ini bukanlah untuk semua saja tapi untuk diri sendiri jugak yang banyak lakukan kesalahan.


sekian terima kasih maaf jika ada yang terasa, sharing is caring :D

sila gelak lepas baca.

30 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

LAKI PLAK PAKAI MACAM MANA???

LAGI HUDUH KOT HAHA

Ifti Larina said...

hoho thanks fr the info. nasib baik ade satu je skinny. tp.. tulaa kadang tu pakai jugak

MiSzy DiaN said...

thanks for info..
tp bab jeans tu hah, mmg kena sebijik.. kdg2 pkai gak tp daa longar pun.. nda laa fit sgt..


and ada juga lelaki yg pakai suar legging.. eeeuw~ lagi bida okei..

Tok Esah said...

hahha, bagus2 entry ni!! hehe

missSenget said...

heaven ke ada org weewit2??


malu kot.. T__T mcm murahan je rs...

fyra said...

huhu . comel pulak sluar baby atas tuh . hihi . tu lah sekrg ramai yg dah pakai legging o skinny . kalau pakai dgn \baju labuh ok lagi , ni dgn baju betul betul atas punggung . hurmm , tak tahu nak cakap ape daaaa ^^

woot woot said...

sape tengokk pasti nak rogol..kejadah..haha

UNA budak BAEQ said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr mesti buruk beno rupanya . hikhik

UNA budak BAEQ said...

@Ifti Larina hikhik makasih . sbb org asyik nampak legging je .skinny pon sama jeh .(:

UNA budak BAEQ said...

@MiSzy DiaN hikhik saya juga trasa bhaa tp sharing is caring (:

UNA budak BAEQ said...

@Tok Esah trima kasih tok (:

UNA budak BAEQ said...

@missSenget tao takpe . org ingat heaven tp mmg murahan . jalanan plak tuh . hoho

UNA budak BAEQ said...

@fyra seluar tu mmg comel kan kan .yup tu lah . yg muslimah pon pkai bju labuh ngan legging mmg la ok lg tapi ttap nampak fit . hehe

UNA budak BAEQ said...

@woot woot haxhax style baru . heheh

♥ norlida ♥ said...

huhu..betul tu..jgn pakai legging..btw...ida follow blog u! ^__^

KHRLHSYM said...

wah!! sebenarnya banyak betul apa yang kamu cakap :)

Solihin Zubir said...

tudiaaaa... pakat dok lawan nk tmpaq pungkoq plak.. hahhaa.. adess...

smoga sesiapa yg terasa tu, insaflah hendaknya...

PeNgEmiS dUniA said...

entry macam nila bagus , berkualiti ! good job !

ni entry join segmen itu , join segmen ini , xmencabar minda langsung .

teruskan usaha una ! fad tau una boleh !

EJA said...

bagus2 entry yg bagus
salam eja nak tanya soalan kt abg ben klik la kalau setuju http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/04/nak-tanya-soalan-kt-ben-ashaari-kalau.html

nazirulhazwan~ said...

giler ahh, sejak bile ko jadi baik wei

sueRAFE said...

weet weet , suka entri ni. sebenarnya agak huduh kalau pakai legging ni. tak rasa ke fit semacam, sebab tu rasa malu tu penting. kalau tader perasaan malu sampai bila2 pun akan pakai jugak legging ni

xazryx said...

pki legging watpe ?jgn doh .aku tgk legging tu mcm pki untuk dalam seluar .like underwear .tp ade gak pki legging dgn tudung .ughh .

UNA budak BAEQ said...

@♥ norlida ♥ thankz ida ^^

UNA budak BAEQ said...

@KHRLHSYM hikhik banyak lagi sebenrnya . haha

UNA budak BAEQ said...

@Solihin Zubir pkat lawan menda pekdah takpa . haha ya ya moga kita semua insaf ^^

UNA budak BAEQ said...

@PeNgEmiS dUniA tskk alaa mencabar gak sikit2 . haha yeahh yakin boleh.wahaha

UNA budak BAEQ said...

@EJA hehe

UNA budak BAEQ said...

@nazirulhazwan~ sejak dilahirkan lagi saja tak mao tunjuk kat hang .

UNA budak BAEQ said...

@sueRAFE tao takpe . mmg mcm tak malu je pkai legging nih .

UNA budak BAEQ said...

@xazryx yaww pkai legging dgn tdung tu yg geram gilaa tuh . nk ttup aurat tp terbuka juga =.=

sepatah dua kata

apesal.com