Tuesday, February 15, 2011

Selamat Hari kekasih buat kekasihku yang dirindui

Selamat hari kekasih buat kekasih Allah dan Kekasih ku Nabi Muhammad SAW. sama-samalah kita berselawat ke atas nabi junjungan mulia Muhammad SAW .




aku malas nak cita pasal valentine bagai dah . kalao nak sambut jugak sambut lah tapi jangan lupa ada yang mencatit ada yang memerhati . ingat tuh . malas nak beli paper kang ada jek berita pasal kna tangkap2 nih. bosan tawu . hurrr
mari kita teruskan dengan hari bersejarah bagi seluruh umat Islam dan  alam semesta .

Pada tanggal kelahiran kekasih Allah pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal yang jatuh pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Kelahira yang penuh dengan cahaya yang akan menghapus segala kegelapan . ya Tahun Gajah dimana tentera bergajah tentera Abrahah yang ingin menghancurkan kota mekah akhirnya di hancurkan oleh burung-burung (Ababil) yang membawa batu-batu kecil lagi berapi (diriwayatkan batu-batu itu berasal dari neraka jahannam) dan melemparkannya ke pasukan Abrahah; setiap orang yang terkena pasti terbunuh, yang lain lari dengan penuh rasa kecemasan dan Abrahah sendiri pun turut cedera parah dan mati akhirnya dalam peristiwa itu.
seperti mana yang dicatatkan didalam Surah Al-Fil: ayat 1-5.

"Apakah kamu tidak memperhatikan bagaimana Tuhanmu telah bertindak terhadap tentera bergajah? Bukankah Dia telah menjadikan tipu daya mereka (untuk menghancurkan Kaabah) itu sia-sia? dan Dia mengirimkan kapada mereka burung yang berbondong-bondong, yang melempari mereka dengan batu (berasal) dari tanah yang terbakar, lalu Dia menjadikan mereka seperti daun-daun yang dimakan (ulat)". (Surah Al-Fil: ayat 1-5)

masa kelahiran nabi junjungan besar ni macam-macam benda yang berlaku .nak tahu apa dia ?
Pada malam kelahiran Muhammad SAW terlihatlah berbagai tanda-tanda luar biasa. Diantara kejadian itu adalah:
- Bumi digoncang gempa hingga berhala yang terpancang diatas Ka’bah runtuh bergelimpangan.
- Beberapa buah Gereja dan Biara runtuh
- Istana Kisra di Persia retak dan roboh
- Terpadamnya api sembahan kaum majusi di Persia. Dengan padamnya api sesembahan mereka yang tidak pernah terjadi sebelumnya ini mereka cemas dan sedih, semuanya menduga bahwa semua tanda yang mereka saksikan itu pasti menunjukkan peristiwa besar di dunia.(Sumber: Al Hamid al Husaini, 1992, Riwayat Kehidupan Nabi Besar Muhammad SAW, Yayasan al Hamidiy, Jakarta)

-Semasa baginda Nabi dilahirkan, ibunya menyaksikan nur atau cahaya keluar dari tubuh beliau. Cahaya tersebut bersinar sampai ke Istana Busra di Syria. Cahaya itu terlihat seolah-olah anak panah dan pelangi yang dapat terlihat dari kota-kota yang jauh.

dan bermacam-macam lagi . hebatkan Nabi kita . apa kata sekarang nih kita amalkan segala Sunnah Nabi dan banykkan berselawat keatas Baginda . eh eh ada plak suara-suara sumbang kata nak kawen 4 sebab sunnah nabi . kao nak kawen boleh je tapi kao layak ke ? then hamboih kalao bab2 camni semua nak ikut sunnah je .kenapa tak nak ikut Sunnah Nabi yang lain ? renung2kan dan selamat menunaikan .

layan gambar lah aku tak de modal nak cerita . hehe


credit gambar kepada iluvislam.com
jom baca sirah Nabi Muhammad dekat sini .klik dekat link pink pepel2 tu eh .
antara rerakan blog yang aku baca entry mereka tentang Maulidur Rasul .jom terjah !
ada sesape lagi yang tulis pasal maulidur rasul boleh la bagi link kat sini ^^

p/s malam ni ke tempat-tempat asmara memadu kasih di pantai2 .nak skodeng . heheh taklah malam ni ikut ibu aku p join NGO serbu dan err menyebarkan dakwah . em tak layak rasanya aku nak sebarkan dakwah takpe belajar pon takpe kan . ^^ hehe 1st time nih . takut pon ada . 

sila gelak lepas baca.

14 comments:

JIJI YU said...

nak ikot mak jugak leh tak

khairul hisyam said...

salam maulidur rasul

amiYo said...

Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi..

salam maulidul rasul.. :)

Lelaki Ini said...

salam maulidur rasul!

hiro said...

penghayatan yang kurang remaja masa kini..

fairuz said...

gua tak sangke hiro komen macamni. kagum! HAHAAH

fairuz said...

gua tak sangke hiro komen camni. hahaha

MAKCEK bukan NENEK said...

@JIJI YU jom jom . heheh

MAKCEK bukan NENEK said...

@khairul hisyam salam maulidur rasul juga ^^

MAKCEK bukan NENEK said...

@amiYo salam maulidur rasul juga amiyo ^^

MAKCEK bukan NENEK said...

@Lelaki Ini salam maulidur rasul juga ^^

MAKCEK bukan NENEK said...

@hiroerr hahaha kurang matang actually . haxhax

MAKCEK bukan NENEK said...

@fairuz lu kagum smpai komen 2kali kan kan ? hahahaha

d_tieah said...

Entry aku mana?
Hhahaha..
Dah sah2 aku merajuk dgn blog smlm dan aku terus tak update..
Ngee.. :)


Entry Terbaru : Ketahui Gred Untuk Url Blog Anda

sepatah dua kata

apesal.com