Tuesday, April 12, 2011

Tips Hilangkan Jerawat di muka

ohoii dah makan ?
makan apa ? makan angin ? makan hati ? waaa sedap sedap .
aku makan penampar je lah tadi . terangkat mata2 aku . heh
oh ya oh sebelum tuh Alhamdulillah . akhirnya aku ada idea nak semakkan blog aku .
terima kasih kepada jerawat aku yang tolong bagi idea .
sebab tu aku SAYANG gila kat ang . terima ksih kerana buat muka akau nampak MATANG dengan jerawat! . grr
ok ok stret to da point yeah . disini saya selaku pakar kecantikan yun nam rasa macam nak share tips tips hilangkan jerawat dengan pantas dan mudah .
cara-caranya mari kita lihat dibawah dengan teliti 

1. cara paling senang sekali . GUNA PHOTOSHOP . x kira lah ang punya cs berapa . semua photoshopboleh . kalao ang rasa x de photoshop ang pegi kedai gambar .err ok x pon pakai je lah apa2 yang korang suka.Cara ni memang dah terbukti berkesan .kulit akan jadi putih melepak tanpa sebarang jerawat . 
2. pakai PURDAH . ahaa maka akan tertutuplah segala mak nenek bagai jerawat kat muka kao tuh .jangan lupa ikhlas kan diri pakai purdah . jangan nak jadi terrorist plak kan .kalao Lelaki plak err kita tengok tips lain ye. 
3. Ambil AiR SEMBAHYANG . okay ini memang aku rasa paling berkesan . tapi kalao kao amek air sembahyang pastu x solat . x guna jugak kan .x da roh . baik kao guna clorox je terus .

Ok lah ni aku nak bagi sedikit petua . x main2 dah . kang ada je yang bagi penampaq .
sila lah google kalao rasa yang aku buat nih x paham .

1. Hang amek la sebungkus daun teh (masih hijau). Didihkan pastu tempek tempek kat muka . jangan p minum plak air teh tuh sambil cicah biskut kering. hee


2. Campurkan putih telur (ayam kampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun pastu ang goreng ang makan . Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Ia elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan 2 kali seminggu. paham ?


3.Pakai bedak sejuk dan jangan lupa selawat semasa dok tempek2 kat muka tuh. Bedak sejuk tu jangan plak yang kao beli 5 singgit .kang x pasal2 muka kao jadi alien aku x tao ha . Pastu kalao nak lagi berkesan tambah kayu manis yang telah ditumbuk halus dalam bedak sejuk tuh . 


4.Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup . Tumbuk kunyit itu dan campurkan dengan asam jawa dan sedikit air . Setelah campuran itu sebati, sapu ratakan ke seluruh muka anda . Biarkan kira-kira 20 minit . Kemudian ketika anda mandi , basuhlah dengan bersih . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus . Kunyit memag elok untuk kulit .so try la ye.


5.Banyak makan ulam . ang x penah dengar makan ulam tu awet muda? . sebab tu aku suka makan tapi aku pelik kenapa jerawat tetapa ada . Oh rupanya aku salu makan ulam ngan sambal belacan .mao x beriban jerawat. belacan tu dah la resdung . hee


6.Pastu kalao rasa dah kaya dan percaya dengan bahan kosmetik yang bercambbah kat pasaran gelap . ang pakai lah . aku x kesah tu hak ang . tapi kena pandai pilh la ye kang x pasai2 muka ang jadi aneh . salahkan produk tu ye . heheh


pfttt penat aku bagi tips yang aku amek kat google dan aku olah suka hati je kan .heheh so kalao siapa yang ada jerawat beribu cam aku. bolehlah try .



p/s exceli aku malas gila bila nak makan ubat dan buat menda petua ni bagai . sebab tu aku punya jerawat happy je tumbuh dan membesar bagai juara . grrr

kempen : JERAWAT ! NYAH KAO DARI MUKA KAMI =.=
sila gelak lepas baca.

9 comments:

fad*** said...

bagus2....tips berguna....tapi saya xde jerawat....hehe...ade tak tips dapat jerawat cepat...

MAKCEK bukan NENEK said...

fad :
haha tadi baru nak ingat bagi tips untuk tumbuh jerawat .
kehkeh

aNNa maRdHiaH said...

nice info .. hehe .
anyway,follow sini . follow saya juga ea . time to blogwalking. salam kenal ea ..

aNNa maRdHiaH said...

anyway,kia punyer template sama la . hehehe ..

MiSzy DiaN said...

syukur muka nda da jerawat tp masih kena jaga kebersihan kulit muka.. :)



jom join lucky draw.. menang handmade coklet.. http://miszydian.blogspot.com/2011/04/dayana-az-dan-miszy-dian-buat-lucky.html

PeNgEmiS dUniA said...

fad xreti edit gambo , fad xpenah pakai pencuci muke ke ape2 bende pon . caye x ? caye x ?

UNA budak BAEQ said...

@aNNa maRdHiaH thankz . i will

UNA budak BAEQ said...

@MiSzy DiaN yeah walaopon takde jerawat muka ttap kna jaga kan :p

UNA budak BAEQ said...

@PeNgEmiS dUniA wuyyoo nak sain nak sain *tetibe . heheh

sepatah dua kata

apesal.com